τα εξ αμάξης

Τα εξ αμάξης, στην κυριολεξία, είναι αυτά που λέγονται μέσα από άμαξα.
Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την έβδομη μέρα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, όταν οι Αθηναίες γύριζαν στην πόλη μέσα σε άμαξες, πείραζαν όσους συναντούσαν κάνοντας σε βάρος τους υβριστικά σχόλια. Τα εξ αμάξης, λοιπόν, μεταφορικά, είναι τα υβριστικά λόγια που εκστομίζονται εναντίον κάποιου, για κάποιον λόγο.
π.χ. Άκουσε τα εξ αμάξης ο Υπουργός, όταν επισκέφτηκε την περιοχή, γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις του
. (λέμε τώρα!!!!)

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Επιτέλους αποφασίστηκε η απομάκρυνση της στέγης αμιάντου από το Λανίτειο Θέατρο

 
Να τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας

Είναι με μεγάλη ικανοποίηση που έχουμε πληροφορηθεί ότι μετά και από δική μας παρέμβαση αρχίζουν αυτόν τον μήνα οι εργασίες για αποξήλωση της στέγης από αμίαντο του θέατρου του Λανιτείου στη Λεμεσό.
Να θυμίσουμε ότι το θέατρο τα δύο τελευταία χρόνια είχε μείνει κλειστό χωρίς να απομακρυνθεί ο αμίαντος. Το γεγονός αυτό προκαλούσε πολλαπλά προβλήματα αφού από τη μια παρέμενε ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία των μαθητών και από την άλλη σε κάθε σχολική γιορτή τα παιδιά αναζητούσαν χώρο για τις εκδηλώσεις τους.
Ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Η εισπνοή ινών αμιάντου ως γνωστό είναι δυνατό να προκαλέσει ασβέστωση, δηλ. καρκίνο των πνευμόνων και του μεσοθηλίου. Οι ίνες που προκαλούν την ασθένεια δεν είναι ορατές με το μάτι και δημιουργούνται όταν ο αμίαντος είναι φθαρμένος.

Πέραν όμως από τη θετική απόφαση για έναρξη των εργασιών, διερωτόμαστε γιατί η Σχολική Εφορεία Λεμεσού, δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιά εταιρεία έχει αναλάβει, την αποξήλωση της στέγης από αμίαντο, τις διαδικασίες προκήρυξης των προσφορών και αν στους όρους περιλαμβάνεται η πρόνοια για απομάκρυνση των αμιάντων από αδειοδοτημένο συνεργείο και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εργασίας.
Αναμένουμε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού να ενημερώσει τόσο τη Σχολική Εφορεία Λεμεσού όσο και όλους τους ενδιαφερόμενους για τα πιο πάνω ερωτήματα.
Επίσης ζητούμε όπως την απομάκρυνση των επικίνδυνων αμιάντων να αναλάβει αδειοδοτημένο συνεργείο όπως προνοεί ο νόμος και ενημερωθεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας.

Kίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Αρχικη σελιδα