τα εξ αμάξης

Τα εξ αμάξης, στην κυριολεξία, είναι αυτά που λέγονται μέσα από άμαξα.
Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την έβδομη μέρα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, όταν οι Αθηναίες γύριζαν στην πόλη μέσα σε άμαξες, πείραζαν όσους συναντούσαν κάνοντας σε βάρος τους υβριστικά σχόλια. Τα εξ αμάξης, λοιπόν, μεταφορικά, είναι τα υβριστικά λόγια που εκστομίζονται εναντίον κάποιου, για κάποιον λόγο.
π.χ. Άκουσε τα εξ αμάξης ο Υπουργός, όταν επισκέφτηκε την περιοχή, γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις του
. (λέμε τώρα!!!!)

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Γυναικεια Οικολογικη Κινηση

Ένας νέος κύκλος ανοίγει για τον οικολογικό χώρο στην Κύπρο. 
Ήταν αρκετοί πια αυτοί που αναζητούσαν τη συγκρότηση ενός γυναικείου οικολογικού πολιτικού πόλου, που θεωρούσαν την γυναίκα - οικολόγο ως θεμελιακό συστατικό στοιχείο μίας άλλης καινοτόμου πολιτικής. 

Με βάση αυτήν την διαπίστωση, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών προχώρησε στη σύσταση της Γυναικείας Οικολογικής Κίνησης, με σκοπό να διευκολύνει το διάλογο και την κοινή δράση στον χώρο, με συνεργατικό πνεύμα και με ειλικρινή προσπάθεια σύνθεσης των κοινών σημείων όσων αποδέχονται την γυναίκα σαν φορέα νέων ιδεών, την γυναίκα ζωοδόχο, την γυναίκα - οικολόγο με προτεραιότητα στις αρχές της οικολογίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης. 
Η Γυναικεία Οικολογική Κίνηση ήρθε για να δώσει σχήμα και χρώμα στις προσδοκίες ενός ευρύτερου συνόλου πληθυσμού και καλεί κοντά της όλες τις γυναίκες του τόπου μας. 

Σε ποιο πλαίσιο καλούμαστε να δράσουμε 
Σήμερα σε συνθήκες «παγκοσμιοποιημένης» περιβαλλοντικής και κοινωνικής κρίσης, η πολιτική οικολογία έχει λόγο ύπαρξης περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η σαθρή μεγέθυνση της οικονομίας αδυνατεί να συγκαλύψει την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και την αποσύνθεση της κοινωνικής αλληλεγγύης. 

Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού αποξενώνεται όλο και περισσότερο από τα κέντρα αποφάσεων της κεντρικής, τοπικής και κομματικής εξουσίας. Οι πολίτες πιέζονται να λειτουργούν κοντόφθαλμα και να θυσιάζουν την αξιοπρέπεια τους. Δημαγωγία, καταναλωτισμός, τηλεοπτική «δημοκρατία» και παθητικότητα, ανούσια πολιτική αντιπαράθεση αλλά και κάθε είδους ανισότητες, κυριαρχούν στη ζωή μας. 

Η ολοένα και πιο διπολική αντιπαράθεση του πολιτικού συστήματος, ομονοεί στην εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών, στην ανεργία, στον ανταγωνισμό, στην καταστολή και δυστυχώς παρέχει ελάχιστες δημοκρατικές εγγυήσεις. 

Το μεγαλύτερο μέρος της υπαίθρου εγκαταλείπεται και καταρρέει, οι γειτονιές στις πόλεις περιθωριοποιούνται και οι παραλίες παραδίδονται στον μαζικό τουρισμό. 

Δέντρα και πάρκα καταστρέφονται ή συρρικνώνονται στο όνομα της ανάπτυξης, πολύτιμοι φυσικοί πόροι της ιστορίας, της παράδοσης, της γεωργίας, της αλιείας και του τουρισμού λεηλατούνται και εξανεμίζονται. Η πατρίδα μας εκχωρείται στους κοντόφθαλμους διαχειριστές της εξουσίας, στα γήπεδα γκόλφ, στους εντολοδόχους των οικονομικών συμφερόντων και στις ορέξεις των εργολάβων. 

Στις πόλεις βαδίζουν χέρι χέρι η ρύπανση, το κυκλοφοριακό χάος και οι πιέσεις στους λιγοστούς ελεύθερους χώρους και στο περιαστικό πράσινο. Ο πεζός μετατρέπεται σε είδος απειλούμενο με εξαφάνιση, οι πολίτες αποξενώνονται μέσα σε απρόσωπες και αντιαισθητικές γειτονιές. 


Είναι σαφές ότι η οικολογική κρίση δεν περιορίζεται πια μόνο στο περιβάλλον και στις κλιματικές αλλαγές, αλλά διαβρώνει τον κοινωνικό ιστό και τις προοπτικές της οικονομίας, δημιουργώντας ένα συνολικότερο έλλειμμα βιωσιμότητας για τον τόπο μας. 
Το πιο ανησυχητικό όμως απ΄όλα, είναι η καθολική αποτυχία των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων να το αναγνωρίσουν το έλλειμμα και να ασχοληθούν σοβαρά με αυτό. 


Μια νέα πολιτική συγκρότηση 
Στις συνθήκες αυτές, εμείς οι γυναίκες έπρεπε επιτέλους να συναντηθούμε και να ανοίξουμε ένα γόνιμο διάλογο. Είναι ανάγκη να ανακαλύψουμε και να διατυπώσουμε τις κοινές αξίες που μας συνδέουν αλλά και την κοινή πολιτική διάσταση του λόγου μας. 

Η πολιτική οικολογία σήμερα είναι μια ολοκληρωμένη, σύγχρονη πολιτική αντίληψη, απαραίτητη για την αξιοπρεπή και ποιοτική διαβίωση του ανθρώπου και την υγεία της φύσης, σήμερα και στο μέλλον. Σε όλους τους τομείς, η οικολογική πολιτική αντίληψη δίνει εκείνες τις λύσεις που δεν μπορεί να δώσει το στυγνό οικονομικό κατεστημένο, γιατί δεν του το επιτρέπουν οι δείκτες της ανάπτυξης και της ακόρεστης παγκοσμιοποίησης. 
Η πραγματική ευημερία που έχει ως σκοπό το συλλογικό συμφέρον, είναι εφικτή μόνο μέσα από μια οικολογική πολιτική, παρουσιάζεται όμως σήμερα από τους επιτήδείους ως μιά ακραία και ανέφικτη ιδεολογία. 
Εμείς σαν γυναίκες Οικολόγοι και σαν μανάδες των παιδιών που θα φτιάξουν το μέλλον της πατρίδας μας, καλούμαστε σήμερα να τους διαψεύσουμε. 

Η Γυναικεία Οικολογική Κίνηση πρέπει να περάσει στην πολιτική σκηνή, όχι σαν ειδικός «τομέας» δράσης αλλά ως συνολική ριζοσπαστική οπτική της κοινωνίας. 
Να προχωρήσει, με άλλες νέες ιδέες και προτεραιότητες στη δράση της. 

Η Γυναικεία Οικολογική Κίνηση μπορεί να συμπληρώσει και να στηρίξει τις προσπάθειες που γίνονται ήδη από το Κίνημα Οικολόγων. 
Χρειάζεται όμως να αποτελέσει κάτι πολύ περισσότερο από ένα «λόμπυ», από ένα σχήμα εγκλωβισμένο στο κυνήγι της δημοσιότητας και του κατεστημένου στον χώρο των γυναικείων οργανώσεων (βλέπε τσάγια σε ξενοδοχεία και μαζώξεις κυριών τα απογεύματα), να προχωρήσει πολύ πιο πέρα από ένα ακτιβίστικο «συνδικαλισμό για το περιβάλλον». Να εκφράσει δράσεις και προβληματισμούς κοινωνικής χειραφέτησης, μέσα πάντα από ένα πρίσμα προτεραιότητας στη φύση και στη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Να πρωτοστατήσει στους αγώνες για μια ανοιχτή κοινωνία, για την ειρήνη, την αποχή από πράξεις βίας σε όλα τα επίπεδα, την πλήρη και χωρίς όρους ισοτιμία ανδρών και γυναικών, την κοινωνική ένταξη των μεταναστών, την υπεράσπιση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, των αδυνάτων και των μειονοτήτων. 

Να ενισχύσει τις μορφές άμεσης δημοκρατίας, τον κοινωνικό αποκλεισμό, το συλλογικό συμφέρον και τις δημόσιες λειτουργίες απέναντι στο ιδιωτικό κέρδος. 

Να προσεγγίσει κριτικά την εμπειρία των Πρασίνων κομμάτων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αφομοιώνοντας το ριζοσπαστικό των νέων διεθνών κινημάτων, διατηρώντας όμως ακέραιη την αυτονομία και την ανεξαρτησία της γνώμης της. 

Να ασκήσει πίεση και στις άλλες γυναικείες οργανώσεις, για θέσεις κοινωνικά αλληλέγγυες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον, την υγεία την ασφάλεια και την ποιότητα ζωής. 
Η ισχυρή αυτόνομη παρουσία των γυναικών του οικολογικού πόλου, σε αντίθεση με την πρακτική της «έσωθεν οικολογικοποίησης» που υιοθετούν τα άλλα πολιτικά κόμματα, έχει αποδείξει ότι μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στη δημιουργία προϋποθέσεων συνεργασίας μαζί τους και στην υιοθέτηση από μέρους τους ολοένα και πιό οικολογικών θέσεων. 

Να εμπνεύσει την υπευθυνότητα των πολιτών, των παιδιών και των νέων και να καλλιεργήσει την οικολογική παιδεία και την συνειδητή ενεργοποίηση τους. 

Οικολογία πέρα από το περιβάλλον 
Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειάζεται να αναπτύξουμε μια οικολογική οπτική για την κοινωνία και την οικονομία, να αλλάξουμε τα κυρίαρχα πρότυπα παραγωγής και κατανάλωσης. Αντί για τη γνωστή λιτότητα στο πενιχρό εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, μπορούμε να προωθήσουμε λιτότητα στην κατανάλωση ενέργειας, στη ζήτηση για μεταφορές, στην κατασκευή και χρήση μη ενεργοβόρων κτιρίων. Πάγια αιτήματα του οικολογικού κινήματος όπως η μακροβιότητα των κατασκευών, των μηχανημάτων και των καταναλωτικών αγαθών, χρειάζεται να ξαναβρούν την κεντρική θέση που τους αξίζει. Ο αναπροσανατολισμός του τρόπου ζωής μας και η αναδιάρθρωση της παραγωγής με στόχους τη βιωσιμότητα, την ποιότητα των προϊόντων και την απεξάρτηση από ουσίες που ρυπαίνουν ,δεν μπορεί πλέον να θεωρείται «ψιλά γράμματα». Χρειάζεται κάποτε να θέσουμε σαν προτεραιότητα την αναίρεση του ανταγωνισμού και την ανασφάλεια που προκαλεί στην συντριπτική πλεοψηφία των πολιτών. Η αποκατάσταση των πολιτικών ελπίδων και οραμάτων μπορεί να ανατρέψει το κυρίαρχο ασφυκτικό κλίμα. 

Αξίζει επομένως να δώσουμε μια ευκαιρία στο εγχείρημα της Γυναικείας Οικολογικής Κίνησης διεκδικώντας μια γενικότερη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού σε μια νέα φάση ελπίδας. 

Απευθυνόμαστε σε όλες όσες ασφυκτιούν στις σημερινές συνθήκες, σε όλες τις ζωντανές αυτόνομες γυναικείες δυνάμεις του οικολογικού κινήματος, άτομα ή ομάδες που ανέπτυξαν συνεπή τοπική και θεματική δράση με συνολική σκέψη, χωρίς να θυσιάσουν την αξιοπρέπεια τους στο βωμό των ποικιλώνυμων εξουσιών και της εξαργύρωσης. 

Καλούμε τις οικολογικές, περιβαλλοντικές, πολιτιστικές κινήσεις, φορείς και τους συλ-λόγους να ενημερώσουν τις γυναίκες μέλη τους για την ελπιδοφόρα αυτή προσπάθεια. 

Καλούμε τέλος, όποια συμφωνεί με τις διαπιστώσεις μας, να συμμετάσχει στην προσπάθεια συγκρότησης μιας μαζικής Γυναικείας Οικολογικής Κίνησης. 


Λήδα Μαλά 

Αρχικη σελιδα