τα εξ αμάξης

Τα εξ αμάξης, στην κυριολεξία, είναι αυτά που λέγονται μέσα από άμαξα.
Σύμφωνα με την παράδοση, κατά την έβδομη μέρα των Ελευσίνιων Μυστηρίων, όταν οι Αθηναίες γύριζαν στην πόλη μέσα σε άμαξες, πείραζαν όσους συναντούσαν κάνοντας σε βάρος τους υβριστικά σχόλια. Τα εξ αμάξης, λοιπόν, μεταφορικά, είναι τα υβριστικά λόγια που εκστομίζονται εναντίον κάποιου, για κάποιον λόγο.
π.χ. Άκουσε τα εξ αμάξης ο Υπουργός, όταν επισκέφτηκε την περιοχή, γιατί δεν τήρησε τις υποσχέσεις του
. (λέμε τώρα!!!!)

Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Θέλει σπόνσορα να γίνει Ιρανή!

Μαινόμενος Ιρανός στο υπ. Υγείας, πήγε και στην επ. Διοικήσεως
Μέχρι που κόντεψε να χειροδικήσει αιτητής πολιτικού ασύλου στην Κύπρο, γιατί το υπ. Υγείας απέρριψε το αίτημά του να τον χρηματοδοτήσει να αλλάξει φύλο. Αναμένει την έκθεση της επ. Διοικήσεως
Μέχρι και στην επίτροπο Διοικήσεως, Ηλιάνα Νικολάου, κατέφυγε απεγνωσμένος Ιρανός, αιτητής πολιτικού ασύλου, για να παραπονεθεί επειδή το υπουργείο Υγείας απέρριψε αίτημά του για κάλυψη των εξόδων της αλλαγή φύλου που επιθυμεί στο εξωτερικό.
Όπως πληροφορείται ο «Π», ο εν λόγω Ιρανός τον τελευταίο χρόνο και ανά τακτά χρονικά διαστήματα επισκεπτόταν το υπουργείο Υγείας και στην αρχή ευγενικά, κατόπιν όχι και τόσο, είχε αποταθεί στους πάντες, ούτως ώστε να τους πείσει για το πόσο αναγκαίο είναι για αυτόν να τον χρηματοδοτήσουν για να προβεί στην εγχείρηση αλλαγής φύλου.
Ξεκίνησε από το τμήμα Επιδότησης Ασθενών και κατέληξε ακόμη και στη μέχρι πρόσφατα αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του υπουργείου, Στέλλα Μιχαηλίδου.
Υπήρξαν φορές μάλιστα που επιχείρησε να χειροδικήσει εναντίον υπαλλήλων οι οποίοι, αναγνωρίζοντάς τον πια, έκλειναν τα αφτιά στο αίτημά του προτού καν του δοθεί η ευκαιρία να το επαναλάβει. Ο αιτητής έφθασε δε στο σημείο να αποκαλεί τους υπαλλήλους ρατσιστές και με άλλα κοσμητικά επίθετα, νιώθοντας ιδιαίτερα αδικημένος από τη στάση τους.

Εις γνώσις του υπουργού  Επικοινωνήσαμε με τον υπουργό Υγείας, Χρίστο Πατσαλίδη, ο οποίος, αν και δεν έχει εξετάσει κατ΄ ιδίαν το αίτημα του Ιρανού, ούτε τον έχει δει προσωπικά, είναι γνώστης της περίπτωσης.
Μας εξήγησε ότι τέτοιου είδους εγχειρήσεις δεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αφού δεν θεωρούνται θεραπευτικές, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, το αίτημα αυτό, όπως και πολλά άλλα που καταλήγουν στο υπουργείο, περνούν από ιατροσυμβούλιο. «Δεν απορρίψαμε αμέσως το αίτημα, ούτε το είδαμε ως αστείο, εξού και συνήλθε το ιατροσυμβούλιο» προσθέτει, «έτσι ώστε να υπάρχει μια εμπεριστατωμένη απόφαση για τους λόγους για τους οποίους τέτοιο αίτημα δεν μπορεί να ικανοποιηθεί». Πρόσθεσε δε ότι και από Κύπριο να υποβαλλόταν ένα τέτοιο αίτημα την ίδια κατάληξη θα είχε, απορρίπτοντας τις κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά, αφού η απόφαση δεν έχει να κάνει, ούτε με την καταγωγή, ούτε με τις σεξουαλικές προτιμήσεις του αιτητή.

Στην επίτρoπο Διοικήσεως Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, ο εν λόγω Ιρανός, μετά την απόρριψη του αιτήματός του, και παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές του να αλλάξει την απόφαση του υπουργείου, κατέφυγε και στην επίτροπο Διοικήσεως.
Υπέβαλε παράπονο για την άρνηση του υπουργείου να του ικανοποιήσει το αίτημά του, και όπως ο «Π» πληροφορείται αυτή τη στιγμή διερευνάται, ωστόσο οι πιθανότητες το γραφείο της επιτρόπου Διοικήσεως να εκδώσει απόφαση υπέρ του είναι απειροελάχιστες, δεδομένων όλων των πιο πάνω.

Και στη Βουλή Το αίτημα του αιτητή πολιτικού ασύλου έφθασε και στα αφτιά βουλευτών, με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκο Χατζηγιάννη να υποβάλλει γραπτή ερώτηση στον υπουργό Υγείας, κατά πόσον η φήμη αυτή ευσταθεί και κατά πόσο το κράτος έχει εγκρίνει το συγκεκριμένο αίτημα.
Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο δίμηνο, όπως μας ανέφεραν στο υπουργείο, ο Ιρανός δεν εμφανίζεται πια, ενδεχομένως γιατί αναμένει την έκθεση της επιτρόπου Διοικήσεως.


ΠΟΛΙΤΗΣ - 01/05/2010, Σελίδα: 23

Αρχικη σελιδα